LET OP: extreme drukte bij de post. Zij doen hun uiterste best om achterstanden van voor kerst nog in te halen. Bedankt voor het geduld!

Winkelwagen

Je winkelwagentje is leeg

Doorgaan met winkelen

Sinterklaas: recept gevuld speculaas

Zodra de R in de maand zit, verheugen wij ons thuis al op speculaasmix van ‘’de molen’’. Joan vertrekt dan met een boodschappenlijstje van de hele familie naar Santpoort-Noord. Hier staat namelijk De Zandhaas, een molen met daarin een winkeltje met heerlijke producten. Allerlei pakken meel, maar ook de lekkerste bakmixen (van een simpele cake tot brownies), broodmixen en bijbehorende producten zoals chocolaatjes en noten. Niet alleen de producten zijn geweldig, ook de winkel is een hele beleving. Deze bevindt zich namelijk in de molen en heeft een authentieke sfeer. Je stapt zo binnen in grootmoeders tijd. De moeite waard om eens langs te gaan! Meer informatie is te vinden op https://molendezandhaas.nl

Waar iedereen zich dan op verheugt: Joan’s gevuld speculaas. Als je het ergens mee naartoe neemt, je school of je werk, wil iedereen een stukje. We durven wel te stellen dat Joan’s gevuld speculaas een beetje beroemd is! 

Benieuwd hoe je dit overheerlijke gevulde speculaas moet maken? Joan deelt haar heerlijke recept!

 

Ingrediënten:

  • Speculaasmix van molen De Zandhaas
  • 180 gram boter
  • 3 eetlepels (halfvolle) melk
  • Spijs van molen De Zandhaas
  • 1 ei

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Doe de speculaasmix, boter en melk in een kom en kneed het tot een soepele deegbal. Deze kun je voor extra lekkere smaak in folie verpakken en in de koelkast laten rusten, verwarm dan de oven pas voor als je de deegbal uit de koelkast haalt.
  • In een andere kom doe je de spijs en 1 ei. Prak of kneed dit totdat het smeuïg wordt.
  • Strooi wat bloem op je bakpapier en spreid het speculaasdeeg hierop uit (eventueel met deegroller), tot je een lap hebt van ongeveer 1 cm dik.
  • Bekleed de helft van het deeg met de spijs. Laat aan de rand ongeveer 1cm over. Vouw de andere helft hier overheen en druk de zijkanten van het deeg op elkaar.
  • Eventueel kun je het deeg nog met ei bestrijken voor extra glans en amandelen in het deeg drukken. Maar zonder is net zo lekker.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak in ongeveer 30 minuten gaar. Houd het goed in de gaten, want je wilt niet dat het te gaar wordt en daardoor zo hard wordt als steen…

 

En als je speculaas er dan ongeveer zó uitziet, is het klaar om uit de oven te halen.

 

Laat het even afkoelen en snijd het daarna in stukjes van ongeveer 5 bij 5 cm. Als het vanbinnen nog een beetje warm is, is het superlekker om alvast wat bij de koffie of thee te nemen!

Je kunt het gevulde speculaas een aantal dagen in een luchtdichte koektrommel bewaren. Ook leuk: in een weckpot met gave sinterklaas stickers erop… Dat is ook nog eens heel erg leuk om te geven!

 

Serveertip: op de Sint-borrelplank!

Eet smakelijk!

Groetjes,

Joan en Julia