Sinterklaas: DIY sfeerlichtjes

Hij komt, hij komt, die lieve goede sint! We hebben al helemaal sinterklaas-kriebels hier… Als twee echte hulp-sinten zijn we al begonnen met cadeautjes kopen voor ons neefje/kleinzoon, we gaan met het gezin gezellig dobbelen en we zijn al aan het rijmen geslagen voor het lootjestrekken met de hele familie. En aanstaande zaterdag zet de Sint dan werkelijk voet aan wal in onze eigen gemeente, op de beroemde Zaanse Schans. Hoe leuk is dat!

 

 

Om onze sinterklaas-kriebels wat te sussen, hebben we nog een superleuk Do It Yourself project voor jullie gemaakt… Deze heeeele gave sfeerlichtjes in Sint-thema!

 

Benodigdheden

  • Lege oude groentepotjes
  • Stickers van huisjes en sint en piet (Made by Bir, €2.75)
  • Matte Vernis (Action, €1.99)
  • Jute touw (Action, €1.39)
  • Waxinelichtjes 
  • Lijm
  • Sponsje

Deze DIY is helemaal budgetproof. Waxinelichtjes, lijm en een sponsje heeft bijna iedereen al in huis liggen en anders scoor je het voor een prikkie bij Action (sponsjes voor €0,55, lijm voor €0.79 en 100 waxinelichtjes voor €2.42). Door hergebruik van lege groentepotjes druk je de kosten al helemaal. 

In dit voorbeeld gebruiken we groentepotjes van 330 ml, maar er zijn bij Made By Bir ook grotere stickers verkrijgbaar voor de potten van 660 ml.

 

Werkwijze:

Stap 1: Maak eerst de potjes goed schoon, het liefst in de vaatwasser of handwas.

Stap 2:Spons de matte vernis gelijkmatig op het potje. Het is hierbij makkelijk om je hand in het potje te doen, zodat je overal goed bij kunt. Eerst lijkt het effect misschien wat ‘sponsig’ maar als je na 5-10 minuten nogmaals met de spons (dezelfde spons, maar dan zonder lak erop) zachtjes over de lak heen dept, wordt het mooi egaal. Laat dit goed drogen, minimaal een half uur. Voor een extra mat effect zou je heel voorzichtig nog een laagje lak kunnen aanbrengen. Laat het dan wel nog langer drogen tussen de lagen door.

Stap 3: Plak de huisjes om de rand van het potje. Het is hierbij het mooist om niet plat tegen de onderkant aan te plakken, maar juist ietsje hoger. Laat ongeveer een centimeter open aan de onderkant.

Stap 4: Plak daarna de sint en piet op een leuke plek en maak het eventueel af met sterretjes. Het zijn vrij kleine stickertjes dus je kunt eventueel gebruik maken van een saté-prikker om ze makkelijker op te plakken. 

Stap 5: Wikkel met behulp van een beetje lijm het jute touw om de bovenkant. Dit is de finishing touch en dient om het schroefmechanisme te verbergen. Zo ziet niemand meer dat het eigenlijk een groentepotje was. 

Stap 6: Waxinelichtje erin en voilà!

 

Tip 1: Giet eventueel wat vogelzand op de bodem, om te voorkomen dat het glas aan de onderkant heet wordt.

Tip 2: Je zou er ook een nog stoerdere variant van kunnen maken. Kies dan voor een grotere groentepot met de grotere versie van de stickers.. Laat de matterende lak achterwege en strooi op de bodem van de pot kruidnoten. Een kleine rustieke kaars in het midden voor een robuust effect. En het jute aan de bovenkant maakt het sinterklaas-effect af.

 

Groetjes,

Joan en Julia

 

P.S. De theelichtjes zijn natuurlijk ook een erg leuk sinterklaascadeautje om te geven!