Hoe dek je mooi een tafel?

Wij beleven altijd veel plezier aan het mooi dekken van een tafel. Dit doen we graag voor kerst of een andere feestelijke gelegenheid. Misschien niet helemaal volgens de etiquette, maar dat zullen we dan wel doen als de koningin komt eten. We leggen je graag uit hoe wij het liefst de tafel dekken. Zo kun jij ook heel makkelijk een super feestelijke tafel krijgen!

Begin bij het begin: tafellinnen

Placemats staan erg mooi, maar een mooi tafelkleed geeft een gevoel van luxe en beschermt je tafel tegen kringen en vlekken. Wil je het gevoel van luxe vergroten? Leg dan over het tafelkleed nog tafellopers neer.

Een tafelkleed hoeft helemaal niet duur te zijn. Zelf scoor ik tafelkleden vaak in de uitverkoop, bijvoorbeeld bij de Casa. Waar moet je op letten bij aankoop? Ten eerste dat het kleed groot genoeg is, maar niet zo groot dat het kleed op je schoot hangt als je aan tafel zit. Ten tweede let je op de wasvoorschriften. Tomaten bijvoorbeeld geven hardnekkige vlekken en dan is het fijn als je het kleed heet kunt wassen. Voordat je het kleed op tafel legt, zorg je ervoor dat het al een keer gewassen is. Als het erg kreukelt, is het aan te raden om het kleed eerst te strijken.

Servies:

Bedenk vooraf of je de borden in de keuken opdient en dan uitserveert, of dat je schalen met eten serveert waaruit iedereen zelf kan opscheppen. In dat laatste geval, kun je de borden voor het voor- en hoofdgerecht alvast op tafel zetten. Dit ziet er heel chic uit. 

Servies is er in vele soorten en maten. Mat, glanzend, rond, vierkant, in allerlei kleuren, met figuurtjes, noem het maar op… Je hoeft niet speciaal een volledig kerstservies aan te schaffen voor die twee dagen per jaar dat je het gebruikt. Misschien is je eigen servies al mooi genoeg, of misschien is het leuk om alleen ontbijtbordjes bij je huidige servies aan te schaffen in een complimenterende kleur. 

Glazen:

Hier kunnen we kort over zijn: wijnglazen zijn heel erg feestelijk. Je hoeft helemaal geen wijn te drinken, je kunt er ook gewoon water of iets anders te drinken in doen. Het geeft gewoon een feestelijk gevoel als je uit een wijnglas drinkt! Vergeet voor de wijndrinkers niet een glas water erbij te serveren.

Bestek:

Zes setjes bestek naast je bord ziet er heel chic uit, maar eerlijk is eerlijk: veel mensen pakken het bestek op de gok. Officieel hoor je de setjes bestek van buiten naar binnen te gebruiken. Aan de buitenkant leg je neer wat je nodig hebt voor het voorgerecht, aan de binnenkant voor het hoofdgerecht en hierbij geldt: links de vorken en rechts de messen met de snijkant richting het bord. Bovenaan het bord leg je een lepeltje of vorkje voor het nagerecht. Serveer je soep als eerste gang? Dan leg je de soeplepel rechts van de messen. 

Aankleding:

Als het tafelkleed kreukvrij op tafel ligt, je servies staat uitgestald en je het benodigde bestek hebt neergelegd, kan het leuke werk beginnen: de aankleding! De mogelijkheden zijn eindeloos.

  • Dien je opgemaakte borden op? Dan is er genoeg ruimte voor mooie takken in het midden van de tafel met hier doorheen verdeeld een aantal gezellige kaarsen. Let wel op dat de kaarsen de takken niet raken, dit is gevaarlijk.
  • Zet je schalen op tafel neer met eten? Kies dan bijvoorbeeld voor enkele kerststukken of alleen mooie kaarsen. Dinerkaarsen geven een luxe gevoel. Plaats deze wel strategisch: het is niet leuk als je niet goed met degene tegenover je kunt praten omdat je de hele tijd om een groep kaarsen heen moet praten.
  • Servetten: als je de servetten leuk aankleedt, ziet je tafel er meteen heel erg chic uit. Niemand heeft zin om zwaantjes te vouwen en dat is ook helemaal niet praktisch voor de tafelgasten. Rol je servet liever in een mooie servetring en steek hierin ook een kerst-achtig takje. De leren hoesjes die je om onze waxinelichtjes krijgt, zijn namelijk perfect te gebruiken als hippe servetringen. 
  • Menukaarten: voor het ultieme restaurantgevoel kun je ervoor kiezen mooie menukaarten te maken en op tafel te presenteren. Gebruik hierin dan ook wat chiquere woorden. Noem je aardappeltorentjes bijvoorbeeld ‘pommes duchess’ en de hartige taart ‘quiche’.

Alvast heel veel plezier gewenst en... bon appetit!